KattenSpinsels

KattenSpinsels

Laat je verrassen door praktische tips & informatie over katten.

Wanneer je kat een gedragsprobleem heeft, zul je verrast zijn hoeveel je zelf kunt bereiken! In mijn komende blogs zal ik over veel voorkomende problemen handige tips en handvaten geven.

Help mijn kat wil niet gekamd worden!

Tips Katten gedragPosted by GelukkigHuisdier Thu, October 13, 2016 16:23:10
Hoewel mijn kat Vlokje zichzelf veel wast en poetst, heeft ze regelmatig klitten en de laatste tijd doet ze voor een rasta kapsel niet onder! Vanaf dat ze een kitten was, wist ze niet hoe snel ze het hazen (kitten) pad moest zodra ze een borstel zag... Tja wat nu?

Regelmatig kammen en borstelen van de vacht haalt losse haren en vuil uit de vacht. Als een kat niet of te weinig wordt gekamd en/of geborsteld zal hij bij het wassen de losse haren naar binnen krijgen. Die haren gaan in de maag een haarbal vormen, die de kat op een gegeven moment wel weer uitbraakt, maar die de kat in de tussentijd een buitengewoon onaangenaam gevoel in de maag kan geven. Een enkele keer kan de haarbal in de darmen terecht komen en verstopping veroorzaken.

Wen een kitten al vanaf heel jong aan het borstelen en kammen, zodat hij daar later geen moeite mee zal hebben. U hoeft dan nog niet uitgebreid de hele vacht te doen, veel losse haren zult u nog niet vinden. Gewoon zachtjes even de kam of borstel over rug, staart, buik en kin halen is al voldoende. Zo werkt u ook aan een goede band tussen u en uw kitten.

Wat te doen met extreem warme weer!

Tips Katten gedragPosted by GelukkigHuisdier Thu, September 22, 2016 13:14:17

Een paar weken terug werd ik gebeld met de vraag of ik op 2 (wat oudere lieve) katten gedurende 2 weken kon oppassen. De baasjes waren net verhuisd naar een strak appartement op de 7de verdieping met een waanzinnig uitzicht, veel ramen en zon. Een leuke opdracht ware het niet dat de temperatuur die week tot 31 graden opliep en mijn 2 verantwoordelijkheden een bontjasje dragen die niet even tijdelijk uitkan! Naarmate de temperatuur in het appartement steeg tot 29,5 graden werden mijn poezenvriendjes steeds slomer en slomer…… oef help wat moet je doen als het zo warm is? De volgende tips hielpen mij (vooral de katten):

De volgende symptomen kun je zelf checken:

Het dier voelt heet aan, ademt snel, wil vaak niet eten en is lusteloos.

Dit kun je doen:

Zorg voor een koele plek in de schaduw en zorg voor genoeg vers drinkwater eventueel met een ijsblokje erin. Maak je kat nat bij de kop, oren, hals en poten. Gebruik geen ijs water; daardoor trekken bloedvaten samen en raken ze hun lichaamswarmte zeker niet kwijt. Je kunt haar ook in natte doeken wikkelen en/of deppen. Mochten de symptomen aanhouden, de hartslag en temperatuur verhogen, het tandvlees donkerrood kleuren consulteer dan je dierenarts. Overdag de gordijnen dicht en s’avonds goed doorluchten. Hierdoor blijft de kamertemperatuur langer lager en geeft u uw kat extra bescherming tegen de warmte en de zon.